Vingården Cossetti ble startet av Giovanni Cossetti, men drives i dag av 4. generasjon som er hans oldebarn Clementina Cossetti, hennes søster Giulia og mor Maria Emma. Sammen med moren og sin søster driver Clementina den ærverdige familiegården, selvsagt sammen med et stort og dyktig team av medarbeidere. Der jobber de sammen mot ett felles mål: Å på beste mulige måte forvalte det som har blitt skapt gjennom 130 år med lidenskap. Området som lokalt kalles San Colombano er på ca. 30 hektar.

Område

Piemonte

Vingård

Cossetti

Land

Italia

Datterselskap

Palmer Wine

Palmer


Som Clementina formulerer det:

"Jeg er født her! Jeg har gått mine første steg mellom disse vinrankene og fått stemningen og luktene inn med morsmelken. Men nå er det min tur, og jeg vil gjøre alt i min makt for å ivareta denne fantastiske arven!».

Området, som lokalt kalles San Colombano, er på ca 30 hektar. Vinene som produseres her er i gjennomsnitt 30 år gamle. Avlingen med vilje holdt på et lavt nivå for å ivareta en god kvalitet på druene, og med dette en god konsentrasjon og intensitet i vinene. Produksjonen domineres av de lokale druesortene Barbera og Moscato, men på mindre områder dyrkes det også druesorter som Albarossa, Cortese, Dolcetto, Brachetto og Chardonnay.

Vinmarkene er eksponert mot syd og sydøst, med et blandet jordsmonn bestående av sand og marl med innslag av jern og magnesium. Dette jordsmonnet skaper viner med en intens aroma, myke tanniner og hint av mineraler. Det området de avholder spesielt er nok Cru Crivelletto, for det er her de lager Nizza DOCG. Et område som skapt for Barbera druen, og de takker den nye klassifiseringen fra 2014 som garanterer vinene for den ypperste kvaliteten. Jorda og den optimale soleksponeringen, sammen med en streng produksjonsmetodikk gjør den vinen til et eksklusivt produkt.

De andre druene som dyrkes til vinene deres kommer fra håndplukkede områder i Asti og fra andre kjente områder i Piemonte som Langhe, Roero og Gavi.

Vi har bedt Clementina og Julia gi oss et lite innblikk i historien og vinene de produserer på familiegården i Piemonte.

Hva er historien til Cossetti wines?

Vi som driver gården idag er fjerde generasjonen. Vingården ble etablert av vår tipp-oldefar i 1891. I 130 år har det vært vinproduksjon her og i dag nytes våre viner i over 20 land rundt om i verden. Og vi er fortsatt en familiebedrift, kanskje bare litt mer profesjonelle.

Kan du fortelle litt om området gården befinner seg i og hva som karakteriserer regionen?

Vår vingård er lokalisert i Castelnuovo Belbo som er selve hjertet i Monferrato. Dette området er det største vinproduserende området i hele Piemonte. Men først og fremst er regionen kjent for sine store viner, som bla Barbera, Moscato og Grignolino. Vår gård produserer kun lokale varianter og aller mest Barbera, en vin vi anser som en del av vår sjel.

Hva er spesielt med deres viner, er det noe spesielt du vil trekke frem?

Barbera er en vin mange har et kjært forhold til. Grunnen er vinens fruktighet samtidig som det er en kraftig vin hvor hver munnfull avsluttes med en deilig friskhet. En perfekt balanse som har erobret verden.


En liten hilsen til Norge: