Château Le Grand Verdus eier 117 hektar vinmarker i hjertet av Entre Deux Mers. Vinmarkene ligger 20 km øst for Bordeaux, i nærheten av Saint-Emilion.

Område

Bordeaux

Vingård

Ch. le Grand Verdus

Land

Frankrike

Datterselskap

House of Wine

Palmer

Siden 1810 har familien Le Grix de la Salle eid denne fantastiske herregården i renessansestil. Den ble bygget i 1579 og ligger i den lille byen Sadirac.

Vinmarkene er velsignet med eksepsjonelt terroir og mikroklima, og drar nytte av den uvanlige topografien i Bordeaux. Stor høydevariasjon i området skaper et unikt og veldig variert jordsmonn; kalkstein, leire og glatte, kalkrike tidligere elvebunner. Gjennomsnittlig alder på vinstokkene er 30 år og avlingene høstes inn for hånd

Vi synes historien til gården, filosofien og driften er en god historie. Derfor har vi valgt å legge ut en video hvor Thomas Le Grix de la Salle på gården forteller personlig om livet på en ærverdig Bourdaux vingård. Samt et lengre skriftlig intervju der han går litt i dybden av hvordan de tenker og opererer for å fremstille viner i verdensklasse.


Kan du fortelle litt om historien til gården og produktene?

- Ja, helt siden 1810 har "Le Grix de la Salle" familien hatt ansvaret for denne unike renessansegården. Men selve gården har eksistert helt siden 1579, og er med det en av de eldste i hele Bordeaux-regionen! Claude Deschamps, som ikke bare stiftet familien, men var også arkitekten til Napoleon 1. Han bygde blant annet den berømte broen “Pont de Pierre” i Bordeaux.
Claude vil for alltid være en stor og viktig del av vår familie- og vinhistorie. Dagens vinproduksjon startet i 1949 med viner som Bordeaux Supérieur, Bordeaux Blanc og Bordeaux Rosé. Anerkjente viner som blir eksportert til mer enn 32 land. Siden den gang har gode tradisjoner ved gårdsdrift og vinproduksjon blitt videreført i generasjoner og dag er det vår far Antoine, min bror Edoard og jeg selv, Thomas, som forvalter og viderefører denne verdifulle arven.


Føler du, som leder, et spesielt ansvar for vingårdens historie?

Det er selvfølgelig spesielt når en virksomhet går i arv. Det oppleves ikke som en hvilken som helst jobb eller bedrift, men mer som en nedarvet lidenskap der det store målet om å overføre noe godt, helst bedre, til neste generasjon er tilstede – hver dag! Men det er klart, at innimellom føler man jo på forvaltningsansvaret og det å ikke bli den siste i rekken. Men vi det tenker ikke så mye på dette når vi står midt oppi det, da kjører vi bare på med masse entusiasme og mye energi, kanskje litt for mye noen ganger!

Vår bestefar var en utrolig mann, en elegant og moderne type som inspirerte vår far og oss med inspirerende visjoner og kanskje spesielt hvordan vi skulle søke og finne frihet og kreativitet i en ellers så tradisjonell bransje. Det klarte han til gangs, vi er i dag en glad, fri og inspirert gjeng.

Og vi er alle viktige brikker i alle deler av virksomheten. Selv om det ute på vinmarkene er mesteren Edouard og vår far som har hovedansvaret, mens jeg selv og andre i vårt fantastiske team håndterer det meste av selve vinprosessen. Men jeg etterstreber uansett å ha en finger med i absolutt alt når det gjelder produksjonen.

HistorienKan du fortelle oss litt om området? Hva er de viktigste kjennetegnene?

• 25 km fra UNESCOs verdens patrimonio landsby Saint-Emilion og 20 km fra den skjønne byen Bordeaux ligger våre vinmarker. Omkranset av et fantastisk landskap der eikeskoger og bølgende åser skiller vingårdene fra hverandre.

• Chateau Le Grand Verdus, er loalisert i det større området Bordeaux Supérieur. Vår eksakte beliggenhet fortjener litt ekstra oppmerksomhet. Det ligger i ganske bratt terreng med viktige høydevariasjoner, akkurat dette er med på å skape en unik friskhet og karakter i hele vårt sortiment.

• Vår viktigste ressurs er mangfoldet av ulike dyrkningsområder. Området til Le Grand Verdus har en unik beliggenhet med forskjellige mikroklimaer der fruktbare sorter ser predt utover 100 hektar. Det kuperte landskapet er oppdelt i tre områder med ulike jordkvaliteter og grunnforhold, men som for det meste består av kalkstein, leire og elvegrus. Områdene er fordelt på høydene med gode solforhold og hvor det er friskt og luftig mellom rankene.

• Alt vi gjør på vingården er strengt styrt av jordas helse og av hensynet til økosystemet. Resultatet av dette er sunne vinstokker som forsyner oss med intense viner med stor dybde, aroma og karakter.


Hva kjennetegner vinene dine? Er det noe spesielt du mener at vinen din skal huskes for?

Bordeaux er jo verdensberømt for sine modne men friske viner så selvfølgelig er dette viktig for oss. Denne moden-frisk balansen har satt en standard, spesielt når vi snakker om Merlot og Cabernet-Sauvignon. Så, av stor respekt og stolthet glemmer vi aldri dette når vi lager våre viner.

Vi blir ekstra fornøyde når noen, et eller annet sted i verden, lukter eller smaker på en av våre viner og utbryter: «Vel, DETTE er Bordeaux, men det er noe mer og spesielt... jeg liker det!».

Med det sagt, så ønsker vi også å lage «snillere» typer, viner som er mykere enn det vi gjorde for 30 år siden. Hvorfor? Rett og slett fordi Bordeaux-viner drikkes tidligere enn før og de skal jo være hyggelige og imøtekommende også da. Men samtidig må de være utsøkte etter 10 års lagring, eller mer. Og dette får vi til, men jeg kan ikke enkelt forklare det, noe skjer...


Hva har dere gjort for å få til den produksjonen, kvaliteten og populariteten dere nyter i dag.

Hardt arbeid! Og ekstrem oppmerksomhet til detaljer og en helt syk dedikasjon til vin. Det er i bunn og grunn vår filosofi. Videre så lytter vi nøye til hva moder natur forteller oss gjennom druene og tilpasser prosessen vår i forhold til årgangens potensiale. Vi kan si at 70 % av vinkvaliteten og stilen er naturgitt. De siste 30 % er en blanding av nedarvet intuisjon støttet av grundig tekniske og vitenskapelige prosesser. I sum gir dette en Grand Verdus. Målet er å tilføre noen tydelige markører som vil fortelle folk hvor vinene kommer fra.

At vi er blitt et sterkt Bordeaux brand har aldri vært målet, men gjennom anerkjennelse og vareprat fra våre «fans» har vi vært heldige, men det har tatt tid! Når markedet sier vi skal fortsette på et spor, så gjør vi det. Vår doktrine er deres tilfredshet!

Ch Le Grand Verdus


Hvordan ser du for deg fremtiden?

For det første så føler vi at vi tilpasser og plasserer én stein i et større byggverk – vår familiehistorie. Derfor handler tanker om fremtiden mye om forståelsen av tid der alt må gjøres ekte og solid, trinn for trinn, alltid med en dyp respekt for hva som er gjort tidligere. Men det betyr ikke å bli stående stille. Vi utvikler stadig nye verktøy med stor entusiasme uten å flytte vår fot fra fortiden. For eksempel er det å utforske forskjellene som finnes i vårt enorme AOC noe som ofte kommer til syne i våre valg. Vi velger noen ganger helt andre løsninger enn hva de andre gjør. Vi leter etter spennende detaljer for å skape nye konsepter, nye viner og smaksprofiler. Man må føle seg fri og kreativ, som en maler eller forfatter, og det er en herlig opplevelse når man finner inspirasjon og kan skape noe nytt.

Men vår virksomhet er også preget av bekymring for fremtiden, for oss som jobber her og til miljøet. Skal en fortsatt og langsiktig vinproduksjon skje må den bli så nøytral som mulig.

Derfor er vi nå involvert i en frivillig «organisk» sertifiseringsprosess,. Den ble vedtatt i 2019 og skal ferdigstilles i 2023. Hensikten er å sikre jord, fauna og flora.

Prosessen omfatter fire nøkkelområder:

• Bevaring av økosystemet

• Fytosanitær strategi

• Gjødslingsledelse

• Vannressursforvaltning

Læring og kunnskap om disse fire områdene har allerede ført til endringer i våre metoder hvor målet er å produsere “bedre” med hensyn til alle naturlige balanser. Det danner grunnlaget for våre kvalitetsstandarder og vil gjelde alle aktiviteter i vingården, som for eksempel reduksjon av avfall og bruk av sulfitter.


Til alle trofaste vinelskere i Norge, ta gjerne kontakt om dere er i området så tar vi mer enn gjerne imot dere for en omvisning og smak.