Castillo Perelada er topprodusenten fra det lille området Empordá, nordøst i Spania. Det er i dag 3. generasjon Suqué Mateu som styrer skuta etter at slottet ble kjøpt av Miguel Mateu i 1923. De har bygget opp et renommé, ikke bare i Spania, men i hele verden som en topprodusent av både cava og stille viner.

Område

Øvrige

Vingård

Cast. de Perelada

Land

Spania

Palmer

De forsker på hvordan de ulike druesortene klarer seg i forskjellige jordsmonn og disse resultatene blir lansert i et lite kvantum når de får ekstraordinære resultater.

Regionen har et typisk middelhavsklima med mild vinter og ikke for varm sommer, det er relativt lite nedbør med omlag 600 mm i året og denne tørkes veldig raskt opp av den tørre Tramontana-vinden fra nord. Takket være Tramontana er Empordá lite utsatt for mugg og råte, til gjengjeld har vinprodusentene heller ikke et like sterkt incitament til økologisk og biodynamisk vinifikasjon som mange andre steder.

Da phylloxera kom til Frankrike på 1800-tallet opplevde Empordà sin gullalder, men den varte ikke lenger enn til 1879 da vinlusen også ankom Spania. Finansmann og politiker Miguel Mateu kjøpte i 1923 Perelada kloster og tilhørende slott fordi han så et potensiale, hans hovedintensjon var å bringe til live de gamle vintradisjonene. Miguel Mateu hadde mange jern i ilden og tre generasjoner senere er Perelada blitt et forretningsimperium basert på tre virksomhetsområder: Vin, casino og plastikk. Over årene har også hotell, restauranter, golfbane og fast eiendom naturlig blitt inkludert i gruppen. Det familieeide konsernets opprinnelse og hjerte er imidlertid vinen.

Med økende turisme etter 2. verdenskrig opplevde regionen vekst og velstand, over tid gav dette seg på 80-tallet utslag i større investeringer og økt fokus på kvalitet blant vinprodusentene i DO Empordà. Perelada med sin sjefsønolog Simó Serra ledet an og i 1993 ble deres rødvin Gran Claustro lansert. Dette ble starten på en renessanse for Empordà som vinregion, og en anledning for Perelada å etablere seg som kvalitetsprodusent med nedslagsfelt også utenfor landets grenser.

Perelada hadde allerede et godt brand i Spania og spesielt deres cava var godt kjent. I 1959 var president Eisenhower på statsbesøk og ble servert Pereladas Gran Claustro cava, samme cava har siden vært en gjenganger i royale og adelige kretser i Spania. Frem til nedleggelsen av restaurant El Bulli var samme Gran Claustro cava deres huscava. De siste 20 årene har nevnte ønolog Serra og etter hvert ankommende sjefsønolog Delfi Sanahuja målrettet utvidet sitt sortiment av kvalitetsviner, dette har skjedd med utgangspunkt i selskapets fem ulike vinmarker Garbet, Malaveïna, Garriga, Pont de Molins og Espolla. Disse utgjør til sammen 150 hektar og har hver seg sitt karakteristiske jordsmonn der de strekker seg fra Middelhavets kyst opp til Pyrineene.

For hver vinmark har Simó Serra og Delfi Sanahuja plantet de sedvanlige franske og spanske druene som Cabernet Sauvignon, Merlot, Tempranillo, Syrah, Cabernet Franc, Monastrell, Grenache, Carignan, Tempranillo, Chardonnay, Malvasia, Moscatel, Sauvignon Blanc og Gewurztraminer, men også de mer lokale druer som Macabeo, Xarel.lo og Picapoll. Bevisst testing og parring av vinmarker og druer over mange år har gitt ønologene et unikt utgangspunkt for å presentere viner med kompleksitet og stedbunden karakter. Deres lekne forhold til eksperimentering gav seg allerede i 1992 utslag i Ex Ex collection, som er en forkortelse for Exceptional Experiences collection. Dette er ikke kommersielle viner disponibel for markedet, men representerer en forsøksarena som kan lede til innovative løsninger og kombinasjoner for selskapet.

Tilgjengelig for markedet er imidlertid enkeltvinmarksviner fra de fem eiendommene, i tillegg de mer komplekse 3 Finques og 5 Finques som er blandinger av eiendommene. Toppvinen er Gran Claustro som er laget av de beste druene fra selskapets ulike vinmarker og er sammen med Finca Malaveïna å finne på over 20 ulike Michelinrestauranter rundt omkring i Spania.

Selskapet har over tid bevist at det tilhører eliten i Spania og vunnet et utall priser. Nå er det tid for kyndige norske vinkonsumenter å avsløre at Perelada er så mye mer enn Lykkebobler; vinene er velstrukturerte og saftige med god balanse mellom syre og modne tanniner. Hvorfor ikke prøve en kraftig, rund rødvin med behagelig ettersmak? Eller Gran Claustro cava som kan måle seg med en Champagne?

Pereladas røde serie og Gran Claustro var for oss uoppdagete vinperler, har du lyst til å utforske en ny spansk kvalitetsprodusent er selskapet et godt og spennende valg.

Besøk deres hjemmeside: http://www.perelada.com/en/