Pinot Noir er råstoffet i noen av verdens aller dyreste og mest ettertraktede og anerkjente viner. Den har ganske tynt skall, er ganske liten og modner sent. Med det tynne skallet er den utsatt for mye råte og andre problemer, så det er en vanskelig drue å dyrke. En dyktig vinmaker kan dyrke frem denne druen med finesse, kompleksitet og eleganse, men samtidig lette og spenstige aromaer og smaker.

Pinot Noir-druer hos Tyler Winery i California
Pinot Noir-druer hos Tyler Winery i California


Mest kjent dyrkes Pinot Noir i Burgund i Frankrike, som ligger ca. midt i landet med et kjølig klima. Klimaet er viktig for druen, for om det hadde vært for varmt, hadde druen modnet for raskt og da mister man noen av de fine nyansene. Et eksempel på dette er at jordbær som dyrkes i Norge smaker betydelig bedre enn de dyrket i Belgia, da vi har et kjøligere klima som fører til at jordbæret modnes saktere. 

Det finnes også gode Pinot Noir'er fra Tyskland som har litt av det samme klimaet, men der kaller de derimot druen for Spätburgunder. Også i Australia har de blitt flinkere til å få modningen til å gå saktere, og dette gjelder også New Zealand. I California får man også Pinot Noir'er i en mer kjølig stil. 

I en rødvin av Pinot Noir kan man forvente aromaer av røde bær som kirsebær, bringebær, jordbær og moreller, i tillegg til litt urter og litt sopp. Av en ung Pinot Noir kan du forvente mer bærpreg, litt lakris og sort oliven. Mens når de lagres får du aromaer mer i retning av steinsopp, tørket frukt, krydder og tørket skinke. 

Pinot Noir brukes også til musserende viner som f.eks. Champagne. Står det "Blanc de Noirs" på flasken, betyr det at vinen er laget på blå druer, ofte kun Pinot Noir. Dette får man ved å presse ut druemosten med en gang, uten skallkontakt. Det som gjør Pinot Noir meget egnet for musserende viner er den friskheten og syren, og i tillegg får man med litt av det røde bær-preget selv om man ikke får med fargen. 

Det lages god vin av Pinot Noir mange steder i verden, og i de aller fleste land er det vanlig å skrive druenavn på etiketten. I Burgund derimot, lages all rødvin av Pinot Noir, så de skriver ikke druenavn på etiketten, men heller hvor den kommer fra. Bourgogne betyr Burgund, og da kan vinen komme fra hele vinområdet. Noen viner er laget på druer dyrket i en enkelt landsby, og bærer da navnet på landsbyen som f.eks. Volnay. I tillegg kan druene komme fra én enkelt vinmark, og da står navnet på vinmarken sammen med navnet på landsbyen på etiketten. 

Her er et utvalg av noen av våre Pinot Noir-baserte viner: 


Tyler Santa Barbara County Pinot Noir 2019
En elegant, fruktig og frisk pinot noir som er klar til å drikkes nå, men kan også lagres noen år. Tradisjonell vinifikasjon med temperaturkontrollert gjæring i ståltank og franske eikefat. Dette er et prima eksempel på en tilgjengelig pinot noir fra USA med høy kvalitet.
Varenr. 3521401     Pris: 316,90 kr


Tyler Dierberg Vineyard block 5 Pinot Noir 2016
‘Block 5’ er en liten del av denne vinmarken hvor pinot noir druene får enda litt mørkere farge og intensitet. Druene blir høstet inn relativt tidlig for å beholde syre og frisk frukt, samt at juicen har fått 16 dager med skallkontakt for å trekke ut mest mulig farge og aromaer. Vinen har blitt lagret litt over et år på fransk eik, for å gi den enda mer kompleksistet og lagringsdyktighet.
Varenr. 6978901     Pris: 699,90 kr


Tyler La Rinconada Vineyard Pinot Noir 2018
En saftig og frisk pinot noir med masse smak av digge bær om kirsebær og skogsbær som passer veldig godt sammen med pastaretter, gjerne med lyst kjøtt. I produksjonen av denne vinen er det brukt hele klaser fra eldre vinmarker, over et år lagring på bunnfall og franske fat. Denne vinen kan selvsagt også lagres, gjerne opptil 10 år.
Varenr. 11940801     Pris: 869,90 kr

Tyler Sanford & Benedict Vineyard Pinot Noir 2018

Tyler Winery er eksperter på å lage høykvalitets pinot noir viner, og det kan de gjøre fordi i Santa Barbara har de et havbasert jordsmonn og klima som kan minne om burgund. Denne vinen har en dyp rubinrød farge. Dufter av blomster og villbringebær. Den er frisk og saftig med preg av røde bær og urter.
Varenr. 11941001     Pris: 969,90 kr

Les Parcellaires de Saulx Bourgogne Pinot Noir Les Mursottes 2018
Les Parcellaires de Saulx er navnet på vinhuset som ligger I Mersault I Burgund. Eiendommen har enestående utsikt over vinmarkene til Mersault og Puligny-Montrachet. Den historiske vinkjelleren til eiendommen sørger for at vinene lagrest under perfekte forhold, slik det er gjort gjennom flere hundre år. Denne vinen har hatt en tradisjonel vinifkasjon, ca 1 år på franske fat. Vinen viser Bourgogne pinot noir på sitt beste.
Varenr. 12820801     Pris: 329,90 kr


Volnay Les Parcellaires Saulx 2018
Jordsmonnet til denne vinen er svært kalkaktig som gjør at røttene vokser som de skal og tilegner seg eleganse, fyldighet og mineraler. Pinot noir druene til Volnay Les Parcellaires Sualx er hånplukket fra 30 år gamle vinstokker fra enkeltvinmark. Vinen har blitt lagret ca 18 mnd på 1 år gamle fat og det er kun uført lett filtrering av vinen, for å lage en mest mulig naturlig vin.
Varenr. 12506201     Pris: 470,50