Spania er nordmenns favorittreisemål nummer én, og det ser nå ut til at nordmenn adopterer spanjolenes sans for det gode liv.

– Folk reiser mer enn tidligere og er åpne for andre måter å leve på. Vi tar derfor med oss litt av den spanske kulturen hjem, sier Eugeni Llos Norenberg i Perelada.

Det mener Eugeni Llos Norenberg som med norsk mor og spansk far har en fot i hver kultur. Nordmannen har siden 1992 vært en av lederne i den spanske vinprodusenten Perelada som er godt representert på Vinmonopolet. Norenberg har fulgt utviklingen i norsk og spansk mat og drikkekultur på nært hold i årevis.

– Folk reiser mer enn tidligere og er åpne for andre måter å leve på. Vi tar derfor med oss litt av den spanske kulturen hjem. Vi er blitt mer urbane, og kafeer og restauranter er blitt viktige sosiale møteplasser i byer og tettsteder. Med god økonomi og økt tilflytting til byene blir også utelivsmarkedet større, sier Eugenie.

Nordmenn spiser mer ute enn før.

Til tross for noen økonomisk krevende år velger spanjolene å nyte øyeblikket til fulle, og en lunsj i Spania varer gjerne i både to og tre timer. De er opptatt av kunsten å leve godt, og prøver å gjøre enhver stund til noe spesielt. Spanjolene spiser godt, tar et glass og hygger seg lenge med venner og kolleger. Og så går de senere hjem fra jobb, spiser middag sent og får barna i seng før midnatt.

– I Norge er arbeidstiden mer strukturert med fast arbeidstid, men dreiningen mot mer Sør-Europeisk måte å tenke og leve på synes jeg er påfallende. Nordmenn møter nå oftere venner for en matbit og et glass ute, og om sommeren er det fullt på alle bykafeene til langt på kveld. På vei hjem kjøper man kanskje med seg noen gode oliven.

Slik var det ikke for bare noen få år tilbake, mener Norenberg. Nordmenn inviterer venner på spansk mat og vin. Vi ser også at interessen for spansk mat er økende og at nordmenn ikke bare inviterer venner på tapas, men også oftere velger spansk vin.

En interessant personlig observasjon er at noen av spanjolenes klassikere er blitt nordmenns favoritter til tapas og lam i Norge. Et eksempel er 5 Finques Reserva nå finnes i 62 av de største polbutikkene i Norge og er Pereladas mest populære vin i premiumsegmentet.

Mat, vin og kultur hånd i hånd


Spania er på tredjeplass over nordmenns foretrukne vinland og har nå tolv prosent av det norske vinmarkedet. Ofte er musikk, vin, teater eller kunst en del av samme opplevelsen, og dette blir det også business av. Rundt om i Spania har flere vingårder større eller mindre tilbud av opplevelser som en del av sin forretningsvirksomhet og lidenskap. En av de mest spennende er Perelada, som ligger en time utenfor Barcelona.

Slottet Perelada har 600 års historie, og rommer i dag ikke bare en vingård. Slottet har siden 1987 også huset en av Spanias største musikkfestivaler, Festival Perelada, der blant annet Diana Krall og John Malkowich har opptrådt. Huset har et av verdens største private biblioteker med 100 000 bøker, Spanias største glassamling og Michelin-restaurant.

Fakta om Spania


- Spania har nær 80 vindistrikter og det produseres både rødvin, hvitvin, musserende, rosévin og sherry 

- Spania er den tredje største vinprodusenten i verden, bak Frankrike og Italia

- Spania eksporterer over 23 millioner hektoliter vin, og mesteparten selges til Frankrike

- Totalt har Spania 1,17 millioner hektar med vinmark

- Spania har mange hundre typer druer

- Mange av vingårdene er flere hundre år gamle og har storslått arkitektur

- Spanjolene drikker 21,6 liter alkohol per årKontakter


Eugeni Llos Norenberg
Director Marketing
Groupo Perelada & Chivite
Mob: +34 639 35 25 62
eugeni.llos@pereladachivite.com

Chiara Stroband
Commercial Director Wine
Mob: +47 47 30 28 33
chiara@palmer.no