I anledning Kvinnedagen 8. mars 2021, publiserer vi et intervju med daglig leder og eier av Pierre Chavin, Mathilde Boulachin. Mathilde har bygget opp en vinemperium fra ingenting til en årlig omsetning på rundt 10 millioner euro. Hun har spesialisert seg på det Skandinaviske markedet hvor Mathilde, som har bodd i Stockholm i mange år og jobbet for vinimportører der, forstår seg svært godt på det svenske, finske og norske markedet. Nå ønsker hun å fortelle litt om sin reise som kvinne i vinbransjen, om hvilke utfordringer og muligheter hun har møtt på, og hvordan hun har bygd opp Pierre Chavin til å bli en suksess.

Lesetid: 5 min.


Kunsten å være annerledes som suksessfaktor

Mathilde Boulachin, som kommer fra Champagne og er i førtiåra, er eier og daglig leder i Pierre Chavin – et selskap som selger vin og innovative alkoholfrie alternativer i Sør-Frankrike. Siden hun var 28 år har hun ledet selskaper i vinbransjen med en betydelig dristighet. Etter en akademisk og internasjonal karriere, gjorde hun din debut i Sverige hvor likestilling og tilliten til de yngre generasjonene gjorde det mulig for henne å klatre raskere på karrierestigen til ledende stillinger. I tillegg til markedskunnskapen hun har som ble viktig for å utvikle en forretning senere i Skandinavia, har hun tillært seg fundamental respekt for menneskeheten og planeten. Den mest svenske av franske kvinner returnerte så til Sør-Frankrike i 2008 for å praktisere det beste av hva hun hadde lært i nord. 

«Ingen i vinverden forventet meg. Kvinne, ung, fra Champagne, uten fordelen av å ha tre generasjoner med vinmakere og fem vinslott bak meg. Den eneste måten jeg kunne overleve på var å differensiere meg; å gjøre det andre ikke kunne, ville eller visste hvordan de skulle gjøre. Å være annerledes og hente daglig inspirasjon fra markedsanalyser, forbrukernes behov, lesing, reiser og menneskelige møter. Å gjøre det uten frykt for å feile, for jeg hadde i utgangspunktet ikke så mye å tape, men alt å vinne. Å gjøre det, endre på det og gjøre det på nytt, med tålmodighet, dristighet og ydmykhet»
forklarer Mathilde Boulachin.

Ved å ivareta suksess, å gå for innovative løsninger og reagere raskt på endringer, har Mathilde i dag et vellykket selskap med et team på 15 personer, en tilstedeværelse i 50 land og en årlig omsetning på 10 millioner euro. Pierre Chavin har blitt kjent både i Frankrike og i utlandet.

En kvinne i kontakt med kvinner

Mathilde Boulachin og firmaet Pierre Chavin markedsfører viner som følger med på trendene, viner som er meningsfylte. Bedriftens samfunnsansvar er en velintegrert del av Mathilde sitt DNA og selskapet hun jobber i, som resulterer i viner med et miljøvennlig design, som er økologiske hvor det er mulig. Å respektere og høre på forbrukerne er helt essensielt, og har blant annet ført til utvikling av alkoholfrie alternativer som følge av økt etterspørsel. Dette er alkoholfrie viner med råstoff og produksjonsmetode hentet fra vinverdenen. Mathilde nevner også «fashionista»-stilen, som er en serie lavalkohol, og dermed lavkalori, viner som ble skapt for å møte helse-trenden, som for øvrig også har blitt forsterket i pandemien vi nå står i. 

«Viner laget av en kvinne for kvinner? Det ville vært sexistisk og for enkelt. Pierre Chavin forestiller seg viner for kvinner, eller for noen av dem, siden det stadig blir vanskeligere å generalisere. Konsumet av viner og alkoholfrie alternativer kan i liten grad baseres på kjønn, for også ulike generasjoner, kulturer, sosiale og økonomiske ulikheter, og miljø spiller inn. For eksempel ser vi at generasjon X, Y og Z visker ut ulikhetene mellom kjønnene. Vi adresserer både menn og kvinner på en aseksuell måte, uten å differensiere dem, og vi snakker ikke kun til kvinner. Det er derimot sant at vi i ulike serier driver mer målrettet markedsføring og produktutvikling. Vi reflekterer rundt stilen, karakteristikken til vinen, det visuelle og materialene brukt i emballasjen. Vi har en gjennomgående visjon på plass når vi designer nye viner med markedsanalyser og gjennomtenkt og atypisk markedsføring. Vi starter med et bilde av psykologien som foregår i en kvinne som består av komplekse fakter, og designer da en vin full av nyanser»
ler Mathilde.

Det Pierre Chavin setter høyest er ikke nødvendigvis å drive målrettet markedsføring, men å være innovative, differensiert og å følge med på dagens, og morgendagens, trender for å levere merkene og vinene forbrukeren forventer.

La journée de la femme

Hvorfor feirer vi denne dagen, spør noen, da likestilling er en selvfølge? Til og med i dag, i 2021, er ikke likestilling like utbredt i alle land.

«Jeg er for likestilling. På samme måte som det er vanskelig å kaste nytt lys over tjue århundrer med vinhistorie, er det noen ganger vanskelig for meg som kvinne å jobbe i en internasjonal, flerkulturell dimensjon med mitt engasjement for likestilling. Før jeg lærte å gå, falt jeg 3000 ganger, og stien som er tråkket opp av en kvinne, med alle fallgruvene i den, har et formål som må være like positivt og eksemplarisk. Å være kvinne i vinverdenen for ti år siden var noe jeg innrømmer å ha møtt med redsel og et svakt mindreverdighetskompleks. I 2021 ser jeg på det å være kvinne i vinbransjen som et konkurransefortrinn! I livet handler alt om perspektiv, og å ha en positiv innstilling. Vi trenger bare å se på verden i et mer positivt lys for å endre en svakhet til en virkelig styrke.» 

Mathilde ender intervjuet med denne inspirerende beskjeden til alle kvinner og menn som ennå ikke har forstått at alt er mulig. Kvinners posisjon i vinbransjen blir stadig større. Forventningene til forbrukerne er en utfordring som må respekteres. Kvinner i arbeid har tydelige forbruksmønstre og tilhørende kjøpemakt. Dette fenomenet kan man se i Frankrike, i utviklede land, og i utviklingsland som stadig følger i våre fotspor. Kina, med sine yngre generasjoner av innflytelsesrike kvinner, er et godt eksempel. Media, kino, kraften av bilder og deling på sosiale medier skaper nye forbrukere med ulike preferanser som, uten å dypdykke i Maslow's behovshierarki, er veldig differensierte. Disse kvinnene er kjøpere, journalister og påvirkere. De sitter i juryen i prestisjetunge konkurranser, de er medlemmer av klubben. De er ønologer, sommelierer, og er til stede i hele verdikjeden. Kvinner er ikke i bakgrunnen, men spiller en viktig rolle. Kvinner i vinbransjen reflekterer en global bevegelse mot likestilling.