En av de mest populære hvitvinsdruene i Norge er Chardonnay. Det som gjør denne druen til en av verdens mest etterspurte, er at den trives i alle verdensdeler. I vår portefølje har vi viner basert på Chardonnay fra USA, Sør-Afrika, Spania, Frankrike, Tyskland, Italia og Australia.

Chardonnay-druen kommer opprinnelig fra Burgund i Frankrike, og er brukt som basisdrue i kjente hvitviner som Chablis, Montrachet og Mersault, som alle kommer fra Burgund. Druen i seg selv er ganske nøytral på smak og aroma, det er jordsmonnet som setter preget på druen. Druen er også en viktig basisdrue når man lager Champagne. Druen er i slekt med Pinot Noir og Gouais Blanc, som begge stammer fra Frankrike.

I sitt hjemland Frankrike gir druen ofte elegante viner med flott syre og toner av grapefrukt, mens i andre land kan den gi viner med smak av ananas og smørmalt. Fra California får du gjerne fete og svære viner av Chardonnay, mens i Australia er de gjerne mer fruktige. Lettere chardonnay-viner har i sin ungdom smak av grønne epler. Når de er modne fremtrer ofte pære, sitrus, nøtter, kjeks og honning.

Tyler Santa Barbara County Chardonnay 2018

Denne vinen kommer fra California, som har et kjøligere klima som bidrar til at denne vinen får en god syre. Vinmaker Justin Willett bruker kun franske fat, og bruken av nye er begrenset. Vinen er modnet 10 mnd. i disse fatene, som ikke gir vinen et kraftig eikepreg. Jordsmonnet er opprinnelig gammel sjøbunn, som gir vinen et flott mineralpreg og aromaer av fersk frukt. Det er en fyldig vin, som dufter av eple, sitrus, nøtter, smør, eik, mineraler og røkte toner. Perfekt til sjømat og grillet fisk.

Bilde fra vingården Tyler Winery i California
Bilde fra vingården Tyler Winery i California

Ch. du Val de Mercy Petit Chablis 2019
Denne er fra Chardonnay-druens opphavssted, Burgund. Burgund har et kjølig klima, i likhet med California, men jordsmonnet er noe annerledes. Jordsmonnet er i all hovedsak forsteinet østersbunn, som gir vinen den spesielle smaken som kan minne om sjøvann, våt stein, flint og østers. Det gjør at chablisen fremstår noe tørrere og mer mineralsk enn f.eks. vin fra California. Mat som passer perfekt til denne vinen er skjell, skalldyr, hvit fisk og rå østers. Prøv gjerne kveite med litt brunet smør og en skvis sitron.
Les gjerne Geir Salvesens anmeldelse av vinen her

Bilde fra vingården Ch. du Val de Mercy
Bilde fra vingården Ch. du Val de Mercy

Rupert & Rothschild Baroness Nadine 2018
Denne vinen er fra varmere strøk, nærmere bestemt Sør-Afrika. Denne er lagret på franske eikefat i 10 mnd., hvorav 1/3 er nye fat, noe som gir denne vinen litt mer eikepreg enn de to forrige. Klimaet er varmere enn i California og Burgund, som gjør at vinen fremstår søtere med smak av tropiske frukter, sitrustoner og stekt hasselnøtt. Den har aromaer av ferskenblomst, sitron, stikkelsbær og mango, med nyanser av nøtter og sjokolade. Prøv denne vinen til blekksprut eller grillmat.

Bilde fra vingården Rupert & Rothschild
Bilde fra vingården Rupert & Rothschild

Palmer Blanc de Blancs Brut
Her har vi en Blanc de Blancs fra Champagne, laget av 100% Chardonnay. Klimaet i Champagne er fuktig og kjølig, og jordsmonnet består av porøs kalk (kritt) dekket av et tynt lag jord. Det gjør at Champagne ofte smaker av frisk, moden frukt som eple og sitrus. All vin som kalles Champagne, må være fra området Champagne og lages på tradisjonell metode. Da foregår det en andregangsgjæring i flaske, hvor gjær og sukker tilsettes for å danne Co2 (bobler). Bunnfallet, de døde gjærcellene, omdannet til enzymer som gir den karakteristiske aromaen av kjeks og brød. Champagne Blanc de Blancs lages som navnet tilsier kun på grønne druer, i dette tilfellet 100% Chardonnay, og gir en mer delikat stil med høy friskhet.
Denne vinen ble nettopp kåret til den 14. beste Champagnen i verden av Fine Champagne Magazine!

Bilde fra vingården Champagne Palmer
Bilde fra vingården Champagne Palmer

Louis Latour Chassagne-Montrachet Premier Cru 2018
Den siste vinen vi ønsker å presentere, som er laget på 100% Chardonnay, er denne fra Chassagne-Montrachet Premier Cru i Burgund. Denne vokser i et jordsmonn av kalk og leire, også med et kjølig klima. Her kan vi derfor forvente en god syre, ren fruktighet og mineraler. I tillegg er vinen lagret 8-10 mnd. på franske eikefat, hvorav 50% er nye. Vinmarken er klassifisert som Premier Cru, som er en av de ypperste appelasjonene i området. Området er solfylt som gjør at druene rekker å modnes før plukking. Denne vinen dufter av mineraler med moden frukt som gule epler og sitrus. Den smaker av ren fruktighet, mineraler og noe mandel. Prøv denne til grillet sjømat. 
Les Aase Jacobsens anmeldelse av vinen her (spoiler alert: den fikk 90p).

Bilde fra vingården Louis Latour
Bilde fra vingården Louis Latour